Wednesday, 3 December 2014

SEKITAR MAJLIS PERSARAAN TUAN HAJI MOHAMED FAIZ BIN AWANG GPK PENTADBIRAN

SK Bukit Kenak - Jasamu dikenang, Seribu kenangan, itulah gambaran warga SKBK di atas kehilangan seorang lagi insan istimewa yang sangat berjasa kepada SKBK tercinta. Tak lain tak bukan Guru Penolong kanan Pentadbiran, Tuan Hj. Mohamed Faiz bin Awang. Selama 6 tahun menyemai bakti di SKBK serta 35 tahun perkhidmatan beliau sebagai guru, akhirnya hari yang bersejarah tiba.

Ketibaan Ustaz Mohamed Faiz dengan diarak dalam Beca serta disambut semua warga SKBK

Persembahan Pencak Silat oleh Persatuan Gayume Stame Gare, Bachok.

Persembahan Nasyid serta Dikir Barat oleh anak-anak SKBK yang ditujukan khas untuk Tn. Hj. Mohamed Faiz

Bacaan Biodata oleh Ustazah Rosmaria Arifin serta tayangan video Khas untuk yang diraikan Ustaz
 Kronologi Perkhidmatan Cemerlang

            Pemuda sangat meminati sukan bola sepak ini,  memulakan perkhidmatan beliau sebagai guru apabila ditempatkan di SMK Putatan, Sabah pada 1979. Berada di negeri di bawah bayu sehingga Disember 1981 di mana terpaksa berjauhan selama setahun dengan isteri dan anak tercinta demi berkhidmat untuk negara.

Langit tidak selalu mendung, sinar harapan untuk pulang ke semenanjung tiba apabila beliau akhirnya telah dihantar pulang bertugas di SK Guntong, Setiu pada 1 Januari 1982 sehingga 1985.

Bak kata pepatah, jauh berjalan luas pengetahuan, pada Januari 1986, beliau telah dihantar bertugas pula di SK Beting Lintang sehingga 31 Disember 1987. Mengutip sebanyak mungkin pengalaman dan ilmu untuk menjadi pendidik yang berdedikasi.

Pada 1 januari 1988, beliau menyambung perkhidmatan di SK Alor Peroi sehingga disember 1999 iaitu selama setahun. Rakan sekerja yang sangat prihatin dan baik ini kemudiannya membina pengalaman baru beliau apabila dihantar bertugas nun jauh di SK Pulau Perhentian pada 1 Jan 1989 sehingga 31 Disember 1990 yang menuntut pengorbanan meninggalkan isteri dan anak-anak tercinta. Namun apakan daya, demi tugas beliau gagahkan jua.

Takdir Allah mengubah segalanya apabila pada tanggal 1 Januari 1991, beliau pulang bertugas di SRJK(C) Chung Hwa Jerteh, yang lebih dekat dengan keluarga tercinta. Komitmen dan dedikasi yang beliau tunjukkan telah memenangi hati pentadbir sekolah sehingga beliau diamanahkan sebagai Guru Penolong kanan Ko-Kurikulum lantikan sekolah pada masa itu sehingga 31 Disember 1992.

Menimba pelbagai pengalaman, beliau kemudiannya bertugas di SK Jabi, Besut bermula 1 Jan 1993 sehingga 31 Disember 1998. Pada tahu ke-5 berkhidmat di SK Jabi, beliau sekali lagi diamanahkan sebagai GPK Ko-Kurikulum Lantikan sekolah dek komitmen yang ditunjukkan beliau.

Setelah 5 tahun berkhidmat di SK Jabi, khidmat beliau kemudiannya diperlukan di SK Alor Lintah iaitu bermula 1 Januari 1999 sehingga 15 Oktober 2002 selama 2 tahun. Seperti biasa, di sana beliau amat disenangi kerana sikap beliau yang prihatin dan suka membantu.

Akhirnya panggilan bertugas ke SK Tok Dor terpaksa disahut bermula 16 Oktober 2002. Beliau telah mencurahkan bakti di sana selama lebih kurang 2 tahun lebih iaitu sehingga Julai 2004.

Setelah sekian lama berkhidmat mendidik anak bangsa, beliau kemudiannya dinaikkan pangkat sebagai Guru Penolong Kanan Ko-kurikulum dengan memulakam tugas beliau tersebut di SK Pengkalan Nyireh pada 1 Ogos 2004 sehingga 15 Ogos 2008. Dek minat yang mendalam, beliau telah berjaya membuat pelbagai perubahan serta melonjakkan aktiviti ko-kurikulum di Sk Pengkalan Nyireh.

Tiada kejayaan tanpa usaha yang gigih, walaupun sedih untuk meninggalkan SK Pengkalan Nyireh, pada 16 Ogos 2008, beliau tetap tabah menerima ketentuan apabila beliau dinaikkan pangkat sebagai GPK HEM di sekolah yang asing bagi beliau. Sekolah tersebut tidak lain SK Bukit Kenak Tercinta.

Perkhidmatan beliau yang cemerlang telah memungkinkan beliau di angkat sebagai Guru Penolong kanan Pentadbiran bermula 15 Ogos 2011. Dianggap sebagai seorang rakan sekerja, abang dan ayah yang amat rapat dengan para guru dan staf, beliau amat disenangi dan disegani dab sangat menggemari minuma Nescafe Ais atau nescafe beng . Bersama melalui pelbagai kepayahan dan kesulitan dalam menyempurnakan tugas bersama guru-guru telah menyebabkan beliau amat dekat di hati semua. Beliau kini akan menamatkan perkhidmatan beliau di SKBK tercinta ini sebagai guru Penolong kanan Pentadbiran.

Sepanjang perkhidmatan beliau, beliau pernah mendapat melintang dalam perkhidmatan semasa Skim Saraan Baru SSB pada tahun 1996. Dan diatas kecemerlangan beliau juga, pada tahun 1997, beliau dianugerahkan anugerah Perkhidmatan Cemerlang di Sk Jabi.
Dan yang terkini beliau sekali lagi mendapat Anugerah Perkhidmatan Cemerlang bagi tahun 2013 di SKBK tercinta ini. Syabas dan tahniah diatas kejayaan yang telah cicapai oleh beliau.

Insan yang terkenal dengan sifat beliau yang tidak lokek berkongsi pengetahuan dan pengalaman melatih nasyid. Beliau amat dikenali sebagai Ketua hakim Nasyid Daerah bermula pada tahun 1995 sehingga 2014. Diperingkat negeri, beliau merupakan Hakim nasyid Festival nasyid sekolah-sekolah kementerian pendidikan Malaysia sejak tahun 1996 sehingga 2010.
Apatah lagi pernah melatih pasukan nasyid Daerah ke peringkat negeri pada tahun 1995 dan mendapat naib johan. Beliau juga berpengalaman melatih peserta tilawah al-qur’an  ke peringlat negeri dan mendapat naib Johan pada tahun 1997 dan tempat ke-3 pada tahun berikutnya.
Baru-baru ini beliau juga turut melatih pasukan nasyid sekolah rendah  Daerah ke peringkat negeri dan Pasukan Nasyid SMK Tengku Mahmud yang mendapat Johan Negeri ke peringkat kebangsaan.

walau diuji penuh derita, kepada Allah diserah segala, Alhamdulillah kesabaranmu terbayar juga...

Dengan falsafah hidup beliau ’ jangan sekali-kali menjatuhkan orang lain untuk kejayaan diri’ guru yang tegas ini sangat amanah dengan setiap tanggungjawab yang diberikan, akan melakukan sedaya mungkin untuk mencapai kejayaan. Bagi beliau amanah perlu disempurnakan dengan sikap amanah.

Tidak kenal maka tak cinta, Insan yang dimaksudkan ialah, Tuan Haji Muhamed Faiz bin Awang, Guru Penolong Kanan Pentadbiran SK Bukit Kenak.
Hadiah kenang-kenangan dari pelbagai pihak sebagai tanda penghargaan kepada jasa dan bakti beliau

Bergambar kenang-kenangan sebelum melangkah meninggalkan SKBK

Lambaian terakhir untuk SKBK

Meraikan para guru dan staff dikediaman beliau di Taman Firdaus, Alor Lintang.
 Persaraan beliau ini satu kehilangan besar yang sukar diganti, dek sifat beliau yang amat prihatin, bertanggungjawab dan mesra dengan para guru dan staff serta murid-murid.

Terima Kasih yang tidak terhingga dan Semoga Ustaz Mohamed Faiz akan sentiasa berbahagia di dalam rahmat dan Kasih sayang Allah.

No comments:

Post a Comment